Kavbojke imajo pestro in dolgo zgodovino. Beseda "denim", torej poimenovanje tkanine, iz katere so kavbojke izdelane, izvira iz poimenovanja"serge de Nimes". Prvič je bila namreč izdelana v francoskem mestu Nimes. Beseda „jeans“ po drugi strani izvira iz besede "Genes" – to je francoska izgovorjava mesta Genova, kjer so začeli tovrstne hlače prvič izdelovati. Že v 18. stoletju so jih nosili mornarji, ki so potrebovali trpežne delovne hlače. Republika Genova je kavbojke izvažala po vsej Evropi.

Famozni Levi Strauss

Leta 1851 je iz Nemčije v New York prišel Levi Strauss ter pričel sodelovati v bratovem družinskem podjetju, ki se je ukvarjalo s trgovanjem z blagom. Marca 1853 je Strauss odšel v San Francisco, da bi ustanovil podružnico podjetja West Coast – Levi Strauss & Co. hiša na debelo. V približno enakem času se je v Kaliforniji začela in razmahnila Zlata mrzlica. Ameriški rudarji so zato potrebovali izredno močna in trpežna oblačila, ki bi lahko zdržala težke delovne pogoje.

Eden od krojačev, ki so poskušali izdelati obleko, ki bi zadostila tem pogojem, je bil Jacob Davis, krojač iz Nevade. Jacob Davis je poskušal patentirati idejo, vendar ni imel denarja za dokumente. Njegova pot se je srečala s Straussovo, ki mu je pomagal prijaviti patent ter ga kasneje zaposlil kot nadzornika proizvodnje v svoji tovarni – Levi Strauss & Co. Denim.

Znak upora med mladimi

 Mladi so v petdesetih letih 20. stoletja začeli nositi kavbojke kot znak upora. Ta moda je navdihnila tudi Hollywood, na primer Marlona Branda v filmu "The Wild One" iz leta 1953 in Jamesa Deana v filmu "Upornik brez razloga" iz leta 1955. Nekateri javni prostori, kot so šole in gledališča, so prepovedali kavbojke zaradi tega, kar so simbolizirale. Kavbojke so prešle začetne omejitve ter se prebile na modne steze v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko so proizvajalci začeli izdelovati različne sloge kavbojk.

 Originalni jeans je bil obarvan z barvilom iz rastline indigofera tinctoria. Moderni jeans je obarvan s sintetičnim indigom. Jeans se med obdelavo dolgo spira, da je mehkejši in zmanjša ali odpravi krčenje. Jeans, ki ni opran, se imenuje suhi ali surovi denim. Denim sčasoma zbledi in dobi obrabljen videz, kar je v sodobnem času pogosto zaželeno kot modni dodatek. Poleg indigo barvanja je jeans lahko obarvan tudi z žveplenim barvilom, ki se uporablja za barvanje jeansa v barvah, ki niso indigo.

Od „delovnega“ oblačila do modnega hita

Kavbojke so začele postopoma dobivati najrazličnejše kroje in oblike obdelave. Moške kavbojke so imele zadrgo spredaj, ženske kavbojke pa so imele zadrgo na levi strani. Na začetku so bile kavbojke zasnovane tako, da so bile ohlapne in v obliki kombinezona. Leta 1965 je Limbo, butik v New Yorku East Village, postal prvi prodajalec kavbojk na drobno, ki je ponudil nov tip kavbojk – postale so bolj telirane, okrašene z različnimi znaki in nalepkami, modnimi detajli ipd. Prodajati so jih začeli za 200 dolarjev, ideja pa je kmalu postala pravi hit. Sčasoma se jeans spreminjal, vendar nikoli ni prišel iz mode. Danes kavbojke nosijo ljudje vseh spolov in starosti.